28 noiembrie 2010

Higher Education Days


AEGEE (Association des Etats Généraux des Étudiants de l'Europe ~ Asociaţia Studenţilor Europeni*) este cea mai mare organizaţie studenţească interdisciplinară europeană, nonprofit şi nonguvernamentală, independentă din punct de vedere politic. Înfiinţată în 1985 la Paris, AEGEE numără în prezent peste 250 de filiale în 42 de ţări de pe tot cuprinsul Europei, înregistrând aproximativ 15.000 de membri.

Higher Education Days (HED) este un proiect ce îşi propune să aducă în prim plan problemele sistemului superior de învăţământ din Romania. Pentru atingerea acestui obiectiv, se urmăreşte implicarea directă a studenţilor în identificarea şi analiza problemelor cu care se confruntă învăţământul superior. Ulterior, printr-o serie de workshop-uri şi training-uri educaţionale, se doreşte crearea unui cadru propice elaborării de soluţii viabile pentru principalele deficienţe identificate. Proiectul Higher Education Days se organizează în diverse forme şi în alte 24 de ţări europene. Rezultatele vor fi transmise, alături de cele ale altor studenţi europeni, către Uniunea Europeană (Parlamentului European si Agentiei Executive pentru Educatie, Audiovizual si Cultura a Uniunii Europene).

în România proiectul Higher Education Days s-a desfăşurat în 3 etapte consecutive. Prima etapă ( 15 octombrie – 15 noiembrie 2010) s-a desfăşurat sub forma unui chestionar online; astfel, studenţii preocupaţi de sănătatea mediului academic, dar care nu vor putea participa la eveniment, au avut şi ei la rândul lor ocazia de a îşi exprima liber opiniile.

Cea de a doua etapă – 1-7 noiembrie – a fost concretizată printr-o serie de pre-evenimente desfăşurate în marile centre universitare din ţară, având ca scop alcătuirea unei liste preliminare de subiecte de discuţie pentru evenimentul final din Bucureşti.

A treia şi ultima etapă a Higher Education Days a reprezentat-o evenimentul propriu-zis ce a avut loc in acest sfârşit de săptămână în Bucureşti. În perioada 26 – 28 noiembrie au avut loc conferinţe şi workshop-uri în cadrul cărora s-au reunit studenţi din toate colţurile ţării. În cadrul discuţiilor au fost identificate deficienţele sistemului universitar la nivel naţional, studenţii au fost implicaţi activ în procesul de identificare a unor soluţii viabile pentru problemele actuale ale sistemului educaţional românesc şi a fost crescut gradul de conştientizare cu privire la necesitatea utilizării unor metode moderne în procesul de învăţare.
Liga Studenţilor Români din Străinătate a fost reprezentată activ în cadrul Higher Education Days de Dragoş Preda, Vice-Preşedinte Relaţii Externe, care a susţinut împreuna cu Florian Colceag, preşedinte IRSCA Gifted Education, workshop-ul intitulat „Scopul unei universităţi între concret şi abstract”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu