25 februarie 2011

Preşedintele Senatului s-a întâlnit cu echipa LSRS-Franţa

Preşedintele Senatului, Mircea Geoanã, însoţit de delegaţia permanentã a Senatului României, a realizat o vizitã oficialã la Paris între 14-16 februarie 2011. Pe lângã întâlnirile de lucru cu reprezentanţi ai Senatului şi ai mediului diplomatic francez, cancelaria preşedintelui Senatului a dorit să se întâlneascã şi cu un grup de tineri români studenţi în Franţa, precum şi cu echipa de conducere a filialei LSRS Franţa.

Liniile mari ale discuţiei au fost relaţiile actuale dintre Franţa şi România, realitãţile cu care studenţimea românã se confruntã la Paris, rolul tinerilor pregătiţi în străinătate în societatea francezã, procesul de echivalare a diplomelor, fezabilitatea întoarcerii acasă după încheierea studiilor şi integrarea tinerilor pe piaţa româneascã a muncii (în mediul de afaceri cât şi în sectorul public). Domnii delegaţi au ţinut prelegeri despre importanţa menţionării că suntem români în orice circumstanţă, cât şi despre menţinerea încrederii în potenţialul societăţii româneşti.

Coordonatorul Filialei LSRS Franţa, Ana-Maria Dorobãţ, a afirmat că deşi românii sunt, în general, foarte respectaţi în mediul academic, adevăratele reticienţe apar în găsirea unui loc de muncă în Franţa. Cu toate acestea, LSRS adoptă o atitudine realistă şi nu una demagoagã legată de discriminare – „cei care vor vedea România prin munca şi realizările studenţilor români vor avea o cu totul altã viziune despre România decât cea pe care o percep din metrouri, din faţa bisericilor sau din presă. În plus, numeroase filialele LSRS sunt deja implicate în proiecte prin care se doreşte diminuarea reticenţei faţă de cetãţenii români”. Echipa LSRS Franţa a amintit domnilor delegaţi că LSRS ar avea nevoie de sprijinul Ambasadelor României sub forma unei cooperări formale, pentru a putea identifica mai uşor comunitatea de români studenţi dintr-o ţară şi pentru a putea pune, astfel, la dispoziţia lor toate serviciile LSRS. Totodată, coordonatorul LSRS Franţa a insistat şi pe importanţa facilitării dialogului cu Centrul naţional de recunoaştere şi echivalare a diplomelor precum şi adoptarea de către Senat a proiectului privind Centrul de Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor români, unul din cele mai ambiţioase proiecte LSRS.

Senatorul Tiberiu Bokor, membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, şi-a oferit sprijinul pentru a facilita dialogul dintre LSRS şi Centrul naţional de echivalare al diplomelor. Acesta şi-a oferit sprijinul şi pentru deblocarea oricãrui dosar de echivalare a cãrui datã de soluţionare dureazã mai mult de 30 zile. Preşedintele Geoană a afirmat că sprijină cu tărie implementarea proiectului CAESAR, considerând necesară expertiza românilor educaţi în străinătate în viitoarele lucrări ale Senatului României. Totodată, Mircea Geoană şi-a exprimat aprecierea pentru toate proiectele LSRS, afirmând că este o „strângere a rândurilor” studenţimii române, după model paşoptist, către o întărire a încrederii în potenţialul şi imaginea României. Senatul României rămâne, astfel, un partener permanent al LSRS.

În delegaţia României se aflau şi senatorii Viorel Arcaş (PSD), Radu Alexandru Feldman (PDL), Tiberiu Bokor (UDMR), Mario Ovidiu Oprea (PNL). La întâlnirea cu studenţii români din diaspora franceză au luat parte şi Ambasadorul României în Franţa, Excelenţa Sa domnul Bogdan Mazuru, ministrul plenipotenţiar, d-na Yvette Fulicea, precum şi directoarea Institutului cultural român din Paris, d-na Katia Dănilă. Conversaţia a fost una libera, discuţiile fiind decontractate. Întâlnirea a avut loc în Salonul albastru al Palatului de Béhague, reşedinţa Ambasadei României la Paris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu