9 septembrie 2011

Forumul România Jună – cadru de dialog pentru tineri din ţară şi din străinătate

Forumul România Jună (FRJ) a reprezentat un prilej de întâlnire pentru tineri din ţară şi din străinătate, care s-au reunit la Bucureşti pentru a discuta principalele obstacole în calea dezvoltării României actuale. Pe durata întâlnirilor, participanţii au dezbătut rolul generaţiei noastre în depășirea acestor obstacole şi în implementarea măsurilor identificate.

Evenimentul a fost organizat de LSRS, cu sprijinul Băncii Naţionale a României (BNR), şi s-a desfăşurat la Institutul Bancar Român (IBR), pe parcursul a trei zile (12-15 august a.c.). La Forum au participat peste 200 de tineri—selectaţi pe baza unui proces de admitere de tip „rolling admissions” —şi specialişti cu reputaţie, care au avut rolul de a modera dezbaterile.





La deschiderea Forumului a fost prezent domnul Mugur Constantin Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), care a vorbit despre misiunea generaţiei tinere în dezvoltarea României şi despre importanţa derulării de proiecte viabile care să răspundă nevoilor stringente ale societăţii româneşti.




Tot în deschiderea lucrărilor FRJ, au intervenit invitaţi precum: dl. General Marin Dragnea - Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, dl. Justin Capră, inventator de renume mondial, Excelenţa Sa Domnul Ambasador Sergiu Celac, dl. Academician Eugen Simion, dl. Aurel Weiner - Preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dna. Gabriela Szabo şi dl. Petru Rareş - Preşedintele Institutului Bancar Român.

Evenimentul s-a bucurat și de prezența unor reprezentanţi de seamă ai minorităţilor din România, printre care: Marian Filip –Partida Romilor „Pro Europa”, Irina Cajal-Marin – subsecretar de stat la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), reprezentant al Ministrului Kelemen Hunor, Don Graziano Colombo – Rectorul Bisericii Italiene din Bucureşti. La Forum a fost invitat şi Iusuf Muurat – Muftiul Cultului Musulman.








Demersul de conturare a unei viziuni coerente de dezvoltare pentru România în perspectiva lui 2030 a început aici. Pe baza eforturilor de identificare și de examinare a celor mai serioase obstacole în calea unei Românii mai bune, participanții—organizați în 10 grupuri de lucru— s-au axat pe revelarea soluțiilor viabile pe termen scurt, mediu și lung în 10 domenii de dezvoltare. Mai mult decât atât, aceștia și-au asumat angajamentul de a se implica în promovarea și aplicarea soluțiilor formulate prin acțiuni convergente specifice.





FRJ s-a încheiat cu prezentarea concluziilor preliminare pentru cele 10 domenii de dezvoltare. Sinteză a viziunilor grupurilor despre obstacolele și soluțiile din fiecare domeniu prioritar, aceste concluzii au fost dezvoltate și rafinate în săptămânile ulterioare FRJ și vor fi publicate într-un raport final ce va fi disponibil online şi lansat în dezbatere publică.


Ca organizator, misiunea LSRS a constat în facilitarea interacţiunii dintre participanţi. Echipa noastră s-a asigurat de existența unor condiţii optime pentru desfăşurarea evenimentului, neimplicându-se în procesul dezbaterilor ori în formularea concluziilor.

Ca răspuns anticipat la numeroasele propuneri de continuare a demersului inițiat odată cu FRJ—cel al conturării unei viziuni coerente de dezvoltare pentru România în perspectiva lui 2030—, în ultima zi a evenimentului a fost prezentat proiectul CAESAR – Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români. Pe termen scurt, CAESAR va asigura funcționarea unei platforme de comunicare interpersonală și online între participanţii la eveniment, menită să faciliteze transformarea ideilor în proiecte. Pe termen mediu şi lung, CAESAR va deveni o entitate independentă de LSRS, un cadru permanent şi instituționalizat pentru implementarea de proiecte de natura celor dezbătute în cadrul Forumului „România Jună”.



După încheierea Forumului, cei care și-au exprimat dorința de a participa la comemorarea celor 140 de ani de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni de la Putna, au avut ocazia de a asista la prezentarea concluziilor FRJ și la dezvelirea unei plăci comemorative, special creată pentru acest eveniment. Interpretarea „Baladei” lui Ciprian Porumbescu de către talentatul violonist Tudor Andrei a punctat finalul momentului comemorativ de la Putna.



„România Jună este un demers pur civic, fără niciun fel de aspiraţii politice. Dorinţa noastră este ca rezultatul Forumului România Jună de la Bucureşti să fie o platformă deschisă de idei viabile pentru România următoarelor decenii.” (Sebastian Burduja, Președintele LSRS)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu