18 septembrie 2012

Gala Traficantului de Cultură Internaţional revine la Oradea


Sau cum cultura îşi are locul în oraşul de pe Crişul Repede 


De foarte mulţi ani încoace, toamna este un motiv de bucurie. La Oradea, cel puţin. Anotimpul auriu aduce, an de an, multe evenimente şi clipe de sărbătoare în oraşul de pe Crişul Repede. De la toamne orădene, la evenimente sportive sau culturale, toate se aştern încet aici. Una din manifestările de seama din perioada următoare este Gala Traficantului de Cultură Internaţional (GTCI), care va avea loc în perioada 21 – 24 septembrie 2012, în urbea noastră. 


Despre GTCI 

GTCI este festivalul producţiilor de nişă, al experimentului şi experimentalului, al noilor formule şi răsturnări de convenţie sau, altfel spus, este piaţa de schimb a noutăţilor spectaculare. GTCI se defineşte şi ca un baromentru al artei spectacolului, de aici şi de aiurea. Aici se pot vedea producţii de top aparţinând celor mai variate direcţii, festivalul urmărind realizarea unor evenimente culturale, acolo unde tinerii se întâlnesc, în vederea atragerii lor înspre cultură, artă şi tradiţie.

Privind puţin retrospectiv, GTCI 2010 a reprezentat debutul unei manifestari alternative evenimentelor instituționalizate, adresată celor care înțeleg cultura ca o necesitate; având loc în cadrul uneui festival studenţesc, denumit generic StudFest, şi având ca locație Cetatea Oradea. În schimb, GTCI 2011, ce a avut loc în cadrul Palatului Sonnenfeld din oraşul nostru, a fost mai mult decât atât. A reprezentat 25 de evenimente în 24 de ore de cultură, 35 artişti protagonişti şi expozanţi, peste 100 de exponate, 600 participanţi/vizitatori. 

Programul GTCI 2012 la Oradea

Anul acesta, GTCI se anunţă mai mult decât spectaculos. Va fi: “O Gală a Artelor Fundamentale, o sărbătoare a celor care iubesc într-adevăr valorile culturale o sărbătoare nu numai a artistului pentru spectator ci și a spectatorului pentru artist, participarea efectivă la această manifestare cu INIMA, SUFLETUL și MINTEA”, după cum o descrie Sebastian Bărbălan, iniţiatorul acestui proiect. 

Locaţia va fi Rovex, fabrica de blănuri – Teatrul Hale, de pe Str. Griviţei nr. 11, Oradea, iar programul va fi unul plin de evenimente interesante. Vor participa artişti atât din ţară, cât şi din străinătate. Cu alte cuvinte, 4 zile, 9 hale (în care: “să ne lăsăm inspirați de muze, să pornim pe un drum inițiatic şi să redescoperim frumosul, indescifrabilul, sufletul”): Hala Melpomene - spațiu destinat teatrului, circului, galei de modă; Hala Terpsichore - spațiu destinat concertelor; Hala Thalia - bar-restaurant, spaţiu destinat teatrului și happeningurilor, muzicii electronice, chiar și scurt metrajelor; Hala Polyhymnia - spațiu destinat artelor vizuale, expozițiilor, textelor inedite, poeziei; Hala Urania: bibliotecă, spațiu pentru conferințe, laboratoare de arhitectură; Hala Calliope - spațiu destinat cinematografiei; Hala Clio: spațiu destinat conferințelor, laboratoarelor de istorie , lansărilor de carte, vizionari lor de film documentar; Hala Erato - spațiu destinat artelor vizuale, poeziei, muzicii clasice; Hala Euterpe: spațiu destinat sculpturii, instalațiilor, happening. 

Nu vor lipsi nici artiştii. La secţiunea teatru vor participa: Andreea Bibiri (Bucureşti) ce va susţine un workshop de teatru de 2 zile (http://gtciromania.wordpress.com/); Simone Perinelli (Italia) care va fi prezent cu Piesa Requiem for Pinocchio, prezentată sub forma unui proces al cărui inculpat este nimeni altul decât Pinocchio (piesa câştigătoare a luat premiul Anteprima în 2012); GoAct (Cluj) cu piesa: This is my body. Come into my mind, un spectacol despre gramatica trupului și a minții, culoarea feminității, confuzia senzualității, ritmul nebuniei. 

Vor fi şi artiştii plastici precum: Alexandra Feneșan (Deva) şi Răzvan Comanici (Oradea) de la Atelier Nculori, Diana Oțet (Cluj-Napoca), Consuelo Mura (Italia), Ana Florea (Beiuş), Alexandra Gavrilă (Cluj-Napoca), Sorin Matei (Oradea) cu instalaţia Omul şi tehnologia, şi mulţi alţii. 

La muzică, vor fi prezenţi: Acustimantico (Italia), Big Brother Band (Timişoara) – jazz, Mike Godoroja & Blue Spirit cu spectacolul Roots, Dubase (Oradea), tineri studenţi de la Facultatea de Muzică din Universitatea din Oradea, care vor susţine concerte clandestine în spaţiul expoziţional, precum şi studenţi de la Facultatea de Arte care vor expune diverse lucrări. 

De asemenea, pentru fastuozitatea evenimentului va fi şi o prezentare de modă semnată Cristina Breteanu (Oradea), precum şi o degustare de vin (susţinută de Milessime), şi nu în ultimul rând Conferinţa de deschidere organizată în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor Romania Filiala Bihor cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimonilui despre importanţa Patrimoniului şi reconversia culturală a acestuia. 

La toate manifestările desfăşurate, intrarea se va face pe baza de bilet. Mai multe informaţii despre GTCI se pot găsi şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/traficantulde.cultura sau pe: http://gtciromania.wordpress.com/

Toamna se numără bobocii... 

Toamna se numără bobocii. Aşa spune o veche vorbă românească. Dar numărăm şi evenimentele ce au loc la Oradea. Care nu sunt deloc puţine, în această toamnă. Suntem aşteptaţi aşadar şi la Gala Traficantului de Cultură Internaţional, despre cultură şi nu numai. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu