12 martie 2013

Prof. dr. Eliot Sorel vine în România!

România va fi, în premieră, gazda Congresului Asociaţiei Mondiale de Psihia­trie. Astfel, în perioada 10-13 aprilie, personalități din lumea psihiatriei vor fi prezente la un congres de talie mondială. Renumitul prof. dr Eliot Sorel a acordat un interviu în exclusivitate revistei Medic.ro, din care veți putea afla noutăți cu privire la congres și nu numai. 

    Domnule profesor, în perioada 10-13 aprilie, România va găzdui, în premieră, Congresul Asociației Mondiale de Psihiatrie. Cum de a fost aleasă România pentru a găzdui acest congres unic?
   "Vă mulţumesc mult pentru oportunitatea oferită prin intermediul revistei dumneavoastră de a mă adresa colegilor români. România a fost aleasă având în vedere câțiva factori importanți. Organizația Mondială de Psihiatrie nu organizase niciodată un astfel de congres în România. Au fost interesați în baza tradiției strălucite a medicinei în România. Am discutat împreună implicarea zonei Europei de Sud-Est și a Eurasiei în noi proiecte inovative și integrative axate pe o colaborare între medicina de familie, psihiatrie și sănătatea publică. Totodată, au fost sesizați atât de capacitatea organizatorică existentă, cât și de mediul inovativ al tehnologiei informatice și de comunicare al patriei noastre natale."
     Care este rolul acestui congres mondial pentru psihiatria românească?
     "Acest congres oferă psihiatriei și medicinei de familie din România o oportunitate unică și o platformă fără precedent de a aborda atât un dialog profesional de beneficiu mutual, dar și un beneficiu potențial enorm pentru pacienții care suferă în special de bolile netransmisibile și comorbiditatea lor. Actualmente există doar o colaborare minimă în acest domeniu, nu numai în România, dar și în alte zone din lume."
    Unul dintre organizatorii acestui congres fără precedent este reprezentat de Societatea Națională de Medicina Familiei. De ce ar trebui să participe medicii de familie la acest eveniment? Care este rolul medicilor de familie în îngrijirea pacienților psihiatrici?
    "De participarea medicilor de familie la acest congres vor beneficia nu numai pacienții psihiatrici, ci și majoritatea pacienților din practica de zi cu zi a medicinei de familie, unde întâlnim o prevalență enormă a comorbidității între bolile cardiovasculare, diabet, cancer și depresie."
    Domnule doctor, nu este un secret faptul că sunteți un adevărat lider medical, recunoscut la nivel internațional. Spuneți-ne, care este secretul unei cariere de succes?
     "Perseverență, dedicație, pasiune, mentori, binecuvântare, noroc și o familie care a fost întotdeauna alături de mine și de visurile mele personale și profesionale."
      Ce v-a determinat să alegeţi această profesie atât de grea?
     "Am fost pasionat încă din timpul studenției mele newyorkeze, dar și de la Universitatea Yale, de misterul relației dintre psyche și soma și totodată am fost fascinat de misterele creierului și de relația sa cu restul corpului nostru, rolul său în interpretarea atât a experiențelor din viața noastră cotidiană, cât și a relațiilor noastre sociale și spirituale."
    Pașii dumneavoastră au fost îndrumați de o personalitate în domeniu, ați avut un mentor? În caz afirmativ, ne puteți spune câteva cuvinte despre acesta?
    "O idee africană renumită spune că un sat întreg e necesar pentru a îngriji și educa un copil. Această maximă e aplicabilă și nouă, medicilor. Am fost binecuvântat să am mentori remarcabili în timpul formațiunii mele. Printre domniile lor, menționez doar câțiva, cerând iertarea celorlați. Ei sunt Profesorii Franz Reichsman (Medicină Psihosomatică), Ruth Lidz (Obstetrică, Ginecologie, Psihiatrie), Ted Lidz (Psihiatrie), Maxwell Jones (Therapeutic Communities, Social Psychiatry & Health Systems), Ronald D. Laing (Buddhism & Psychiatry, Therapeutic Communities), Robert J. Lifton (Man made disasters, Ethics in Medicine, Psychiatry and Political Decisions)."
    Dețineţi o sumedenie de studii importante și aveți o vastă experiență în problemele de sănătate globală. Totuși, care au fost cele mai importante realizări ale dumneavoastră? Mă refer la realizări care v-au rămas în suflet.
    "Am fost binecuvântat cu o serie de realizări, slavă Domnului. Cea mai mare realizare care mi-a rămas în suflet e, și va fi întotdeauna, reprezentată de copiii mei, Marc și Marie-Adele!.."
    În mai 2013 va avea loc lansarea DSM-ului 5, la San Francisco. Spuneți-ne, care sunt noutățile, dar și schimbările majore care vor fi cuprinse în Manualul de Diagnoză a Bolilor Psihiatrice?
    "Vă invităm la congresul WPA 2013 Bucharest, unde vom avea un atelier pe această temă, sâmbătă 13 Aprilie."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu