22 iunie 2009

Inceput de drum - 8 ianuarie 2009

ÎNCEPUT DE DRUM
8 ianuarie 2009: Lansarea Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS)

Pe 8 ianuarie 2008, a avut loc lansarea oficiala a Ligii Studenților Români din Străinătate”, dedicata tuturor studenților și absolvenților români de peste hotare, precum și tinerilor români interesați să studieze în afara țării. Acesta a fost începutul de drum pentru LSRS, și s-a desfășurat sub cele mai bune auspicii, într-o atmosferă destinsă dar elegantă, și în compania unor importante personalități ale vieții publice din România.

Seara a debutat cu discursul Președintelui LSRS, domnul Sebastian Burduja, care a prezentat membrii Consiliului Director LSRS, explicând motivele care au stat la baza demarării proiectului LSRS. Burduja a descris legătura istorică dintre generația pașoptistă de la 1848 și românii care studiază astăzi în străinătate, subliniind totuși că LSRS rămâne o organizație puternic ancorată în realitățile actuale. Președintele a prezentat apoi cele patru direcții principale de acțiune ale LSRS: reprezentare, networking, informarea tinerilor români care doresc să studize în străinătate, și mai ales sprijinirea absolvenților români care vor să revină în țară. Burduja a încheiat în aplauzele audienței prin cuvintele înălțătoare ale lui Nicolae Bălcescu, de altfel adoptate ca motto-ul LSRS: tot ceea ce nu este prin noi, nu va fi pentru noi.

În continuarea serii, a luat cuvântul domnul Costin Elefteriu, Secretar General LSRS, care a trecut în revistă aspecte legate de direcțiile concrete de dezvoltare ale Ligii. Printre inițiativele menționate, s-au numărat Congresul Anual al LSRS, Gala Premiilor LSRS, precum și posibilitățile de sprijin financiar din partea Ligii, în special pentru românii din zone rurale sau care au dificultăți materiale însemnate. Elefteriu a continuat cu expunerea aspectelor esențiale ale site-ului www.lsrs.ro, inclusiv a bazei de date LSRS și a forumului Ligii. Secretarul General și-a încheiat expunerea elocventă amintind din nou de contribuția decisivă pe care o pot avea absolvenții români din străinătate în progresul economic, politic și moral al României.

Au urmat discursurile invitaților de onoare. Domnul Mihai Gâdea a remarcat importanța inițiativei LSRS, exprimându-și dorința de trăi într-o țară condusă de oameni competenți, nu ca în bancul cu avionul care decolează cu piloții orbi care se ghidează numai dupa reacțiile disperate ale pasagerilor. Domnul Gâdea a adăugat: „Visez să trăiesc în țara în care cei care sunt piloți să nu mai fie orbi, Primul Ministru să fi absolvit Harvardul, Ministrul de Externe să fi fost pe la Sorbona. Voi care aveți și veți avea o expertiză ar trebui să aveți prima șansă. Fiți oameni de succes, credeți în visul vostru”.

A luat apoi cuvântul domnul avocat Ion Nestor, fondator și partener la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). „De foarte multă vreme nu am sesizat o inițiativă de genul celei din seara aceasta. Ea raspunde unor lipsuri profunde ale societății noastre, fiind o solidarizare a elitelor. Ce s-a întâmplat prin generația pașoptistă se poate întâmpla și azi; ceea ce faceți voi acum poate să aibă niște repercusiuni extrem de importante pentru națiunea română”. De asemenea, domnul avocat Nestor a atras atenția la nevoia de a opri urgent „hemoragia valorilor” și a promis ajutorul său deplin pentru inițiativa LSRS.

Doamna Ministru Ecaterina Andronescu a lăudat de asemenea proiectul LSRS, anunțându-și întreg sprijinul pentru eforturile Ligii. Doamna Ministru a invitat de asemenea conducerea LSRS să nominalizeze o persoană care să lucreze în cabinetul său pentru următorii patru ani. În final, doamna Ministru și-a exprimat dorința ca LSRS să colaboreze eficient cu organizațiile studențești din România, spre beneficiul tuturor tinerilor români, oriunde s-ar afla ei.

Al patrulea invitat de onoare care a luat cuvântul a fost domnul Profesor Dr. Dumitru Preda, Director al Direcției Originarii din România din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Domnul Director Preda a anunțat sprijinul domnului Ministru Cristian Diaconescu pentru inițiativa LSRS, „benefică în primul rând românilor”. Domnul Preda a adăugat ca Liga „este un element de forță care vine să întărească identitatea elitei românești, dar niciodată uitând că aparțineți acestui pământ vechi românesc”.

A urmat discursul domnului Marinel Burduja, Prim Vice-Președinte al Raiffeisen Bank. Domnul Prim Vice-Președinte a exprimat întreaga susținere a comunității bancare pentru studenții și absolvenții români din străinătate: „veniți dragilor, e loc pentru voi, avem nevoie de voi, de mințile voastre, viitorul este în mâna voastră”. Domnul Burduja a subliniat nevoia de a „da o înaltă cinstire” realizărilor membrilor LSRS, propunând public ca Senatul României să patroneze LSRS, pentru că Liga este „a lor, a membrilor LSRS, dar și a noastră”.

În replică, domnul Vice-Președinte Dan Voiculescu a expus un mesaj pragmatic, avertizând membrii LSRS că indiferent de școlile pe care le-au absolvit, trebuie încă să mai treacă prin școala vieții, pentru că și „solidaritatea are niște limite, se poate transforma în fiecare pentru el”. Domnul Vice-Președinte i-a îndemnat apoi pe studenții români din străinătate să creadă în destinul de a fi propriul lor stăpân, pentru că numai astfel se poate câștiga lupta cu viața.

La final, dar nu cel din urmă, a luat cuvântul domnul Sebastian Ghiță, fondatorul și Președintele ASESOFT. Domnul Președinte Ghiță a notat deficiențele cronice ale sistemului politic și ale mediului de afaceri din România, unde criteriile muncii și meritului personal nu primează. El a continuat prin exprimarea nevoii de a creea un „business global în România” și de a marca ceea ce se întâmplă acum în lume, în toate domeniile.

Au urmat întrebări adresate de cei aflați în asistență pentru invitații de onoare. Au luat pe rând cuvântul doamna Sandra Păduraru, Director General al Fundației „Dan Voiculescu”, domnul General Mircea Chelaru, fost Șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, și maestrul regizor și scenarist Alecu Croitoru.

Domnul General Mircea Chelaru a impresionat printr-un discurs elocvent și înălțător: „Voi împliniți cele trei simboluri: frumusețea, înțelepciunea și forța. Voi aparțineți universalității românești. Fiți ostașii acestei țări, fiți nemuritorii zamolxieni. Avionul care decolează cu piloți orbi? Eu vă ordon să nu le permiteți să se urce la manșă! Dați-i jos înainte de a decola, este în puterea voastră! Și să nu uitați ca fierul nu se îndoaie cu mângâieri—din stejar, stejar răsare, iar nu salcie plângătoare. Și știu că așa se va întâmpla, și vă doresc la mulți ani, fericire, și nemurire prin puterea voastră”.

Vorbind despre sentimentele sale într-un astfel de moment istoric, maestrul Alecu Croitoru a îndemnat studenții și absolvenții români din străinătate să arate sufletul românesc întregii lumi, adăugând o clipă de credință în tot ceea ce fac. Continuând pe un ton glumeț, maestrul a invitat membri LSRS că pot să dea examen la Academia de Film: „eu sunt acolo, oricum nu trece nimeni”.

Lansarea LSRS s-a încheiat în aceeași atmosferă de entuziasm general. Într-un interviu acordat Antenei 1, Președintele Burduja i-a încurajat din nou pe tinerii români plecați la studii peste hotare să revină în țară și „să-și aducă contribuția la dezvoltarea României, nu neapărat din politică, din administrația publică, dar și din mediul privat”.

Pentru încă jumătate de oră, membrii LSRS au schimbat impresii și au ciocnit un pahar cu șampanie, sărbătorind un nou început pentru comunitatea studenților și absolvenților români din străinătate. Din 8 ianuarie 2009, LSRS este „meritul tau, sprijinul nostru, viitorul Romaniei”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu