28 octombrie 2010

Comisia Europeana renunta la procedura de infringement impotriva Frantei

Comisia Europeana a anuntat marti ca a renuntat la demararea unei proceduri de infringement impotriva Frantei pentru nerespectarea legislatiei, in urma repatrierii mai multor romi, dupa ce a obtinut de la Paris garantii privind modificarea dreptului sau national.

Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, a propus Comisiei Europene sa renunte la procedura de infringement impotriva Parisului pentru modificarea legislatiei sale cu privire la libera circulatie a cetatenilor europeni.

Reding considera "suficiente" garantiile aduse la sfarsitul saptamanii trecute de Paris, la cererea Bruxelles-ului, pentru modificarea legislatiei sale nationale in scopul unei mai bune aplicari a normelor europene din 2004 cu privire la libertatea de circulatie a cetatenilor europeni.

"Franta a facut ceea ce i s-a cerut de catre Comisia Europeana", a declarat intr-un comunicat comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, responsabila cu acest dosar. "Comisia Europeana suspenda procedura de infringement decisa de Colegiul comisarilor la 29 septembrie". Suspendarea inseamna in realitate abandonarea procedurii.

"Comisia Europeana va ramane atenta si va veghea ca angajamentele asumate de Franta sa fie in intregime aplicate, in interesul dreptului Uniunii Europene si al cetatenilor europeni", a avertizat Reding. "Serviciile Comisiei sunt la dispozitia autoritatilor franceze pentru a le ajuta, astfel incat noua legislatie sa fie implementata rapid si in plina conformitate cu dreptul Uniunii Europene".

Textul din 2004 impune garantii procedurale stricte pentru cetatenii repatriati, cum a fost cazul romilor romani si bulgari care au fost nevoiti sa paraseasca Franta incepand din august.

In schimb, Reding ar intentiona sa isi continue ancheta pe un alt plan si anume cel al suspiciunilor de discriminare a romilor in timpul expulzarilor din august.
Totusi, in aceasta privinta nu a fost invocata nicio amenintare cu procedura de infringement, iar intentia CE este de a aplana conflictul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu