3 octombrie 2010

Procedura de infringement impotriva statului francez?

Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding a anuntat public: Comisia Europeana a luat miercuri decizia de principiu de a deschide o procedura de infringement pentru nerespectarea legislatiei europene si neimplementarea in legislatia interna a Directivei 38/2004 privind libera circulatie in UE dupa recentele repatrieri controversate ale rromilor.

Motivul invocat de comisar pentru aceasta decizie este acela ca Franta nu a transpus in legislatia sa garantiile procedurale prevazute pentru cetatenii europeni in cadrul unei directive din 2004, privind libera circulatie in Uniunea Europeana.
Aceste garantii se refera in special la normele care trebuie respectate in cadrul repatrierii cetatenilor UE in tarile de origine, asa cum s-a intamplat cu recentele repatrieri controversate ale romilor romani si bulgari de catre Franta.

In cazul in care Franta nu va raspunde favorabil reprosurilor Bruxelles-ului privind procedure de infringement pana in octombrie atunci Comisia va lua o pozitie oficiala fata de acest subiect.

Totusi, in conditiile in care Franta a retras circulara in care se stipula demolarea cu prioritate a taberelor de tigani si a transmis documente noi Comisiei Europene, se pare ca va fi mai dificil pentru Bruxelles sa isi construiasca un caz legal impotriva Frantei in privinta discriminarii. Mai mult, in cazul transpunerii directivei, Franta nu este singurul stat membru care nu a implementat-o in legislatia nationala, prin urmare aici ar putea fi declansata procedura de infringement.

Prin urmare aceasta reprezinta o situatie din care au de castigat ambele parti: Franta pentru ca scapa usor, printr-un caz de incalcare a tratatelor pentru netranspunerea unei directive, iar Comisia prin faptul ca incepe o procedura de infringement, pentru care comisarul Reding a insistat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu