16 noiembrie 2010

Conferinţa Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie


Ambasada României – Londra. La 23 octombrie 2010 a avut loc, la Londra, cea de-a treia ediţie a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie, eveniment care se desfăşoară sub patronajul Ambasadei României, Camerei de Comerţ Britanice-Române şi Fundaţiei Raţiu, cu sprijinul ROMANi ONLiNE.

Au participat peste 180 de studenţi, profesori şi cercetători români din cele mai importante centre universitare din Marea Britanie, pregătirea evenimentului fiind asigurată de comitetul de organizare al Conferinţei din care au făcut parte studenţi, cercetători şi profesori de la universităţile Canterbury Christ Church, Kent, Warwick şi Richmond, reprezentanţi ai ICR-Londra, ROMANi ONLiNE şi Român în UK, precum şi ai Ambasadei României şi Camerei de Comerţ Britanice-Române.


Conferinţa Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie, eveniment devenit deja tradiţie, constituie o punte de legătură între studenţii, profesorii şi cercetătorii români care îşi desfăşoară activitatea în Marea Britanie, precum şi între aceştia şi instituţii guvernamentale şi organizaţii relevante din România, având drept obiectiv crearea unei platforme de comunicare şi dialog asupra unor subiecte de interes comun.

Anul acesta, Conferinţa a avut ca temă principală Dezvoltarea profesională şi a fost structurată în două părţi: o sesiune de prezentări susţinute de patru invitaţi de marcă: Lordul Norman Lamont de Lerwick, fost ministru de finanţe în cabinetul Margaret Thatcher şi preşedinte de onoare al Camerei de Comerţ Britanice–Române; domnul Gerald Russell, preşedinte al Institute for Chartered Accountants for England and Wales (ICAEW); domnul Radu Furnică, preşedinte al Leadership şi domnul Bogdan Patriniche, vicepreşedinte al Standard Bank Plc., precum şi o sesiune de paneluri de dezbatere cu următoarele teme: Oportunităţi de înscriere la studii postuniversitare în Marea Britanie si posibilităţi de finanţare a studiilor; Schimburi de studenţi, profesori şi cercetători între universităţi româneşti şi britanice, oportunităţi de efectuare a unor stagii de practică la companii britanice; Formule de succes experimentate de tineri români în Marea Britanie; Oportunităţi de carieră în România în domeniul turismului şi al organizării de evenimente.


În deschiderea evenimentului, ambasadorul României, Dr. Ion Jinga, le-a vorbit participanţilor despre importanţa unei pregătiri profesionale temeinice în formarea elitelor şi despre rolul acestora în dezvoltarea societăţii şi promovarea imaginii României peste hotare: “Pornind de la ceea ce a spus Einstein:” Dezvoltarea intelectuală ar trebui să înceapă de la naştere şi să se termine la moarte”, cred că educaţia are un rol major în formarea elitelor unei ţări, iar progresul societăţii este rezultatul muncii asidue şi dedicate a celor mai inteligenţi, talentaţi şi experimentaţi dintre noi. Inovaţia este apanajul elitelor, iar noi ştim cu toţii că românii pot fi inovativi chiar şi în cele mai dificile situaţii. Avem aşteptări foarte mari de la voi, iar responsabilitatea voastră este să faceţi tot posibilul pentru a atinge niveluri înalte de performanţă academică şi să puneţi în practică ceea ce aţi învăţat”.

Ambasadorul României a reamintit că anul acesta s-au împlinit 130 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Marea Britanie şi a reiterat necesitatea păstrării identităţii româneşti peste hotare şi importanţa contribuţiei fiecărui român din Regatul Unit la consolidarea parteneriatului strategic între cele două ţări.


Lordul Lamont a salutat prezenţa studenţilor români în sistemul educaţional britanic, arătând că este profund ataşat de România, pe care a vizitat-o de peste 50 ori. A adresat participanţilor îndemnul de a-şi păstra optimismul şi de a continua să se pregătească la cele mai înalte standarde pentru a fi competitivi pe piaţa muncii. Gerald Russell a vorbit despre avantajele construirii unei cariere în sistemul britanic de contabilitate, cu deosebire în perioade de criză. A prezentat etapele care trebuie urmate pentru a deveni un specialist în contabilitate şi a vorbit despre deschiderea către multiple domenii de activitate pe care această profesie o oferă celor care aleg să o urmeze. Radu Furnică a făcut o prezentare a paşilor de urmat în planificarea unei cariere de succes. A arătat că în România încă nu există cultura alcătuirii unui plan de carieră şi a pledat pentru o analiză riguroasă a atuurilor şi abilităţilor fiecăruia în vederea alegerii celei mai potrivite profesii. Bogdan Patriniche a împărtăşit din experienţa sa în construirea unei cariere în sistemul bancar britanic. A vorbit despre importanţa experienţei ca stagiar la diferite companii înainte de a lua o decizie cu privire la viitoarea carieră şi a adresat studenţilor îndemnul de a începe să lucreze încă din perioada studenţiei, fie şi în regim de voluntariat, pentru ca la finalul studiilor să fie pregătiţi pentru competiţia acerbă de pe piaţa muncii. În reuniunile grupurilor de lucru au avut intervenţii: Nicolae Raţiu, preşedintele Fundaţiei Raţiu; Elizabeth Davey, manager pentru dezvoltarea afacerilor la nivel internaţional, ICAEW; Dr. Roxana Cărare, cercetător şi consul onorific al României la Southampton; Dr. Tim Stratford, profesor la Facultatea Politehnică a Universităţii din Edinburgh şi membru al fundaţiei Scottish-Romanian Universities Exchange; Ana Becheru, coordonator al Filialei din Marea Britanie a Ligii Studenţilor Români din Străinătate şi Georgiana Chiper, stagiar la Camera de Comerţ Britanică-Română (BRCC); Pat Wood, director pentru Corporate and Community Synergy la London Metropolitan Business School; Carmen Moraru, director general la Ministerul Turismului şi Dezvoltării Durabile; Anne-Marie Martin, director executiv al BRCC; Adrian Cherciu, director al ROMANi ONLiNE; Adrian Ion, director la Cornerstone Real Estate Advisers; Dr. Felicia Buruiană, vicepreşedinte al Societăţii Medicale Române din Marea Britanie şi Flavia Kenyon, avocat pledant în baroul londonez.Dezbaterile au evidenţiat interesul studenţilor români pentru o cât mai bună specializare în domeniile de interes, fiind apreciate oportunităţiile de dobândire a experienţei prin intermediul efectuării unor stagii de pregătire în cadrul unor companii britanice. O parte din cei prezenţi şi-au exprimat intenţia de a lucra în turism şi a contribui, astfel, la promovarea imaginii României în străinătate.
În încheierea Conferinţei a avut loc ceremonia de acordare a Diplomei Ambasadorului – acordată pentru prima dată la ediţia din anul 2009 - pentru a recompensa cei mai merituoşi români din Marea Britanie la categoriile studenţi, profesori, cercetători şi promovarea imaginii României. Din cele 15 propuneri primite de Comitetul de organizare, în urma procesului de selecţie au fost premiaţi: Irina Iordăchescu, doctorand la London School of Economics şi Adriana Feşteu, soprană, studentă la Guildhall Academy of Music - categoria “Studenţi”; Dr. Roxana Cărare, cercetător în prevenirea şi combaterea Alzheimerului la Universitatea Southampton - categoria “Cercetători”; Dr. Sandu Popescu, profesor de fizică cuantică la Universitatea Bristol - categoria “Profesori”; Alexandra Dariescu, pianistă, studentă la Guild School for Music and Drama - categoria “Promovarea Imaginii României”.

Mai multe informaţii despre ediţiile trecute, precum şi despre ediţia din acest an a Conferinţei sunt disponibile pe site-ul: www.rostudent.co.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu