7 noiembrie 2010

Running2Harvard - testimonialul unui vis


Îl cheamă Vlad Isac şi are 25 de ani. Absolvent de ASE Bucureşti şi fost membru full-time în comitetul executiv AIESEC Austria, Vlad s-a hotărît să îşi urmeze visul cu orice preţ. Vrea să studieze la Harvard şi pentru a obţine banii necesari va alerga distanţa dintre Viena şi Harvard.

De la Viena la Cambridge în ritm alert? De unde ideea de running2harvard?

„Odată ce a am realizat că Law School este ceea ce îmi doresc cu adevărat și că asta e ceea ce trebuie să fac, pasul următor a fost să fac un pic de research și să aflu cu ce se mănâncă universitățile din Statele Unite. Destul de repede m-am oprit asupra universității Harvard datorită metodelor de studiu, posibilităților de practică, rețeaua de alumni, etc. Am aflat că, dacă aș fi acceptat, cei trei ani de studiu ar costa undeva la $210.000 și că cel mai probabil ar trebui să îi finanțez prin niște burse și cea mai mare parte prin credite. Așa am început să mă gândesc mai mult daca sunt și alte metode prin care să adun o parte din bani, dacă pot să îmi folosesc cumva pasiunile, abilitățile, rețeaua de până acum pentru a mă ajuta să ajung până acolo. Așa a apărut întrebarea: cum ar fi dacă aș alerga echivalentul distanței dintre Viena și Harvard și aș construi o campanie în jurul acestei experiențe? Câți kilometri ar putea fi până acolo? Sigur nu sunt mai mult de trei mii și ceva de kilometri așa că poate aș putea să îi alerg, să împărtășesc o astfel de inițiativă și poate, în proces, reușesc să îi ajut și pe alții să creadă în visele lor și să le pună în practică și, poate, să și strâng o parte din banii necesari. Asta a fost începutul și așa a apărut running2harvard. Iar când am aflat că de fapt sunt 6500 de km și nu 3000 eram deja hotărât și era prea târziu să mă răzgândesc :).

Alerg în medie 17 km pe zi. Într-o săptămănă alerg de 6 ori. O zi pe săptămână nu alerg pentru a îi da timp corpului să se refacă și sunt destul de flexibil cu programul cât timp îmi îndeplinesc obiectul săptămânal. Estimez că îmi va lua 14-15 luni să acopăr întreaga distanța, un pic mai puțin de 70 de săptămâni.

Alerg pentru că îmi place să alerg. Nu am fost niciodată un atlet și nici nu am practicat vreun sport cu regularitate. Din contră, prietenii și familia mă știau ca un antitalent la sport, ceea ce e și adevărat :), și știau că nu mă omor cu activitățile fizice. Însă acum un an, în vara lui 2009, am decis să investesc mai mult în corpul și sănătatea mea. De acolo a fost doar un pas până la primul meu maraton din Aprilie 2010 în Linz, Austria și încă un pas mic până la running2harvard.

Cum au reacționat cei din jurul meu când au aflat de planul de a alerga din Viena la Cambridge? Reacțiile au fost cât se poate de diverse, de la pesimism, la scepticism și la optimism, am acoperit tot spectrul :). Mi s-a spus că aș fi puțin nebun, că e o alergare inutilă, că aș fi egoist că vreau eu să alerg așa de nebun de unul singur, că oricum nu voi fi acceptat la Harvard, că viziunea mea este una "pufoasă”. Dar am fost și încurajat și susținut și mi s-a spus că e o inițiativă frumoasă, că nu e nimic de pierdut ci din contră, că merită indiferent de rezultat. Și până în acest moment balanța înclină înspre cei din urmă, însă sunt oarecum încă la început. Și inevitabil, voi afla la un moment dat cine avea dreptate :D.”


Care este programul pe care il parcurgi?

„Majoritatea alergărilor sunt in Viena din mai multe motive, cum ar fi: job-ul full time, pregatirea aplicaţiei, pregătirea pentru un test ce face parte din proces, resursele financiare disponibile. Îmi doresc însă ca după trimiterea aplicaţiei să încep să alerg în diferite ţări şi oraşe în fiecare săptămână, pentru a putea să fiu aproape şi să îi încurajez pe cât mai mulţi tineri să îşi urmeze visele.”

Care e visul tău, cum vrei să schimbi lumea?

„Visul meu, destinaţia finală după Law School, după ani de practică a avocaturii, după multe, multe lecţii de viaţă şi învăţăminte este să contribui la o lume mai bună pentru fiecare din locuitorii ei, prin politica pe care o voi practica şi prin politicile la a căror creare şi implementare voi contribui. În acest moment este clar visul, obiectivul, dar paşii până acolo sunt mai puţin clari. Nu am o certitudine unde şi în ce context voi face politică dar ceea ce ştiu este că va fi o politică bazată pe principii şi pe valori, cu siguranţă diferită de cea cu care am fost obişnuiţi până acum.”



Vlad este unul dintre milioanele de tineri care îndrăznesc să viseze şi să îşi pună în aplicare visele. Se îndreaptă către Harvard Law School în pas alergător şi transmite în acelaşi timp un mesaj important tuturor – faptul că lupta pentru idealuri este posibilă. Acţiunea lui Vlad ne dă tuturor o importantă lecţie de viaţă tradusă simplu în câteva cuvinte: „DA, se poate!”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu