7 martie 2011

Sărbătoreşte 93 de ani de la Unire cu Festivalul “Zilele Basarabiei la Bucureşti”


Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti desfăşoară între 25-27 martie, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului “Zilele Basarabiei la Bucureşti”. Pe 27 martie 2011 se împlinesc 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România - marele vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Pentru că acum, ca şi atunci împărţim aceeaşi limbă, aceeaşi istorie şi aceleaşi valori, ne dorim ca semnificaţia aceastei date să rămână la fel de vie în cugetul şi spiritul românesc ca şi la 1918.

Cu sprijinul partenerilor noştri: Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară, Universitatea din Bucure;ti, Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, ArCuB, “Vatra Neamului”, Liga Studenţilor Români din Străinătate şi alţii, vom marca 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România printr-un amplu program cultural-artistic.

Marea deschidere va avea loc Vineri, 25 martie, la Biblioteca Centrală Universitară. Va urma o călătorie virtuală în trecut cu expoziţia de afişe “Utopia podului de flori”semnată Corina Roşca, o proiecţie de film la Casa Studenţilor iar apoi o seară minunată în care ne vom aminti de Unire cu un concert de muzică populară la restaurantul-muzeu “Vatra Neamului”.

Sâmbătă, 26 martie, Festivalul continuă la sediul ICR, cu “Libertatea în imagini”, o expoziţie cutremurătoare cu fotografii de la 7 aprilie 2009, ziua care a schimbat cursul Republicii Moldova. Vom stabili în continuare, în cadrul unei dezbateri la Universitatea din Bucureşti dacă “Unitatea românilor de pretutindeni” mai este sau nu actuală. Programul va continua cu un spectacol de teatru în sala mare a ArCub, iar seara va culmina cu un concert incendiar, sută la sută LIVE, în Club JukeBox cu Snails, Alexandrina Hristov, Paralela 47 şi Gandul Mâţei.

Ziua de duminică, 27 martie va începe cu o slujbă de pomenire şi depunere de flori la Mănăstirea Cernica, acolo unde îşi află odihna de veci cei care au înfăptuit Unirea. Va urma un moment de reculegere la “Hanul lui Manuc”, locul în care s-a semnat cedarea Basarabiei în 1812.

În încheierea festivalului vor fi premiaţi participanţii la concursul de eseu, poezie şi pictură “Basarabia 1918-2011. Unirea între realitate şi vis”, care ne pot trimite în continuare creaţiile pe adresa: [email protected].

Un concert extraordinar în acelaşi Club Jukebox ne va desparţi de ediţia a IV-a a Festivalului. Formaţia Alternosfera îşi va lansa noul album - “Virgula”, alături de trupa Dubass şi DJ Rufus.

La Festivalul „Zilele Basarabiei la Bucureşti” vor fi prezenţi importanţi oameni de cultură, personalităţi din mediul academic, ziarişti, analişti, studenţi etc. atât din România, cât şi din Republica Moldova. Sunt aşteptaţi cu drag toţi cei dornici să ni se alăture pentru a demonstra încă o dată unitatea dintre românii din cele două state româneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu