6 martie 2011

Oamenii din spatele proiectelor LSRS: Interviu cu Ioana Enache, coordonator „Români de elită”

Luna aceasta am intervievat-o pe colega noastra, Ioana Enache, care din toamna anului trecut coordoneaza proiectul „Români de elită”. Un proiect care odata cu venirea primaverii continua cu "La Povesti cu Romani de Elita" - o serie de intalniri ce vor avea loc la Bucuresti si in care se va discuta despre studiul in strainatate, succesul peste hotare si decizia de a te intoarce in tara.


Reporter LSRS: Cine este coordonatorul proiectului „Români de elită”? Spune – ne câteva cuvinte despre tine.

Ioana Enache: M-am nascut si am crescut timp de 21 de ani in Bucuresti. Aici am absolvit Facultatea de Stiinte Politice, specializarea in lb engleza (Univ. Buc) si am urmat timp de doi ani cursurile facultatii de Comunicare si Relatii Publice (SNSPA). Am intrerupt studiile la FCRP, deoarece mi-am dorit sa urmez masterul in strainatate. Era un vis mai vechi de-al meu, acela de a trai cativa ani in afara Romaniei pentru a cunoaste si alte culturi si moduri de viata. Tocmai de aceea am si ales sa studiez mai departe ceva legat de multiculturalism si de felul in care diferite culturi si grupuri etnice interactioneaza. In prezent, sunt studenta in anul 2 la Utrecht University in Olanda, unde urmez programul „Migration, Ethnic Relations and Multiculturalism”.
.

R.L.Cum ai descrie, pe scurt, proiectul de care te ocupi? Care sunt partenerii?

I. E. Motto-ul proiectului este Romani de elita, romani ca tine. Proiectul işi doreşte ca prin puterea exemplului să demonstreze faptul că este posibil să iţi urmezi idealurile şi să te indrepţi spre o educaţie de elită, dar şi că intoarcerea in Romania reprezintă o opţiune ce poate aduce cu sine şi succesul pe plan profesional. Dorim sa facem cunoscute povestile acestor romani de elita, povesti care de multe ori raman necunoscute. Tocmai de aceea, pentru ca dorim ca povestile acestor oameni extraordinari sa fie cunoscute de cat mai multi romani, publicam interviuri saptamanal in colaborare cu Romania Libera. In plus, interviurile sunt publicate si pe blog-ul proiectului: elite.lsrs.ro, al carui scop este de a face cunoscute aceste povesti studentilor romani de peste hotare, care nu au acces la editia in print a ziarului Romania Libera.

R.L. Care crezi că va fi impactul acestui proiect pentru beneficiarii proiectului?

I. E. Dupa cum am spus si mai sus, ne adresam in principal tinerilor romani. Prin acest proiect, ne dorim, pe de o parte, sa sprijinim elevii romani sa plece la studii in afara granitelor tarii. Pe de altă parte, prin intermediul interviurilor pe care le luam, ne dorim sa le aratam şi studenţilor
plecaţi in strainatate, dar şi celor din Romania, ca un viitor in ţara ta poate fi unul de succes. Speram sa inspiram astfel cat mai mulţi dintre tineri să aspire la o educaţie mai bună şi sa se intoarca in ţara după definitivarea studiilor pentru a gasi impreună modalitatea de a contribui la bunăstarea şi creşterea economica a Romaniei.

R. L. Care ar fi planurile tale de viitor (nu doar la nivel de LSRS, dar şi la nivel profesional, educativ) ?

I. E. La nivel educativ, deocamadata ma concentrez pe terminarea masterului. Momentan, scriu lucrarea de dizertatie, adica un proiect de cercetare pe tema atitudinilor adolescentilor fata de integrarea Europeana. Este un subiect care ma intereseaza, cu atat mai mult cu cat mi-as dori o cariera in elaborarea de politici publice la nivel european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu