13 martie 2012

Studenți români din Germania au sărbătorit la Berlin


Filiala Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) din Germania a fost lansată oficial la Berlin, la Ambasada României. Peste 70 de studenți români și reprezentanţi ai domeniilor academic, diplomatic, economic şi cultural s-au reunit în data de 9 martie 2012, la sediul Ambasadei României, pentru a sărbători lansarea Filialei LSRS din Germania.

Misiunea Filialei LSRS Germania este de a susţine interesele membrilor LSRS din această ţară, oferindu-le un cadru de dialog, îndrumare academică și profesională. Filiala LSRS Germania îşi încurajează membrii să păstreze legătura cu România, promovând totodată imaginea României în interacţiunea cu persoane din diferite state ale lumii.

Invitați și discursuri. În deschiderea festivității a luat cuvântul Lucian Vasiu, Coordonator al Filialei din Germania a Ligii Studenților Români din Străinătate, care a afirmat că un proiect prioritar ce se doreşte a fi implementat de către Filiala LSRS Germania este de „a facilita accesul la burse de studii pentru studenții români cu rezultate deosebite, în special acolo unde situația financiară este delicată”. În același timp, coordonatorul filialei a subliniat faptul că prin proiectele Ligii, studenții români din străinătate au „o ocazie reală de a contribui la dezvoltarea României, indiferent de ţara în care se află."

Excelența Sa, Ambasadorul României la Berlin, domnul Dr. Lazăr Comănescu, a ținut o amplă alocuțiune în care a pus accentul pe dezvoltarea economică a României și pe importanța unității diasporei româneşti de peste hotare. În același timp, domnul Ambasador a felicitat voluntarii LSRS Germania pentru inițiativa de a organiza un astfel de eveniment și și-a exprimat dorința de a sprijini și colabora cu LSRS pe viitor, atât la Berlin, cât şi în alte oraşe din Germania.

Domnul Franz Adrian Bernacsek, Configuration Manager la Airbus, a adresat participanților cuvinte încurajatoare, subliniind importanţa principiilor unității și responsabilității, alături de valori precum excelență, încredere și seriozitate, după care „este recomandat să se ghideze toți cei care doresc să își asume construcția propriului viitor”. Domnul Bernacsek a adăugat: „Cred că este important ca LSRS să își asume scopuri și să aibă un rol considerabil în orientarea către România a tinerilor educați în străinătate la cel mai înalt nivel”.

Domnul Mihai Streza, Consultant Strategic în cadrul companiei de consultanță și audit Accenture, a ținut un scurt discurs despre mediul academic și parcursul profesional în Germania, accentuând importanța deciziei de a studia în străinătate. Nu în ultimul rând, domnul Prof. Univ. Dr. Rudolf Windisch, membru de onoare al Asociației Culturale "A. Philippide" din Iași, a vorbit despre aspecte culturale din România și Germania, încurajând voluntarii LSRS în demersurile lor.

Printre invitații de onoare la eveniment s-au numărat: Dr. Ing. Teodor Buburuzan, Prof. Dr. Univ. Thede Kahl, Dr. Anneli Ute Gabanyi, Doamna Adina Uteș, Domnul Richard Turbatu, Doamna Ana Călin, Mirela Ivănceanu, Domnul Jürgen Einschenk, Doamna Ioana Sherf, Doamna Angela Toader şi Domnul Ralf Newton.

Caragiale la Berlin. Anul 2012 fiind dedicat lui I.L. Caragiale, la finalul evenimentului a fost pus în scenă un moment artistic inspirat din operele acestuia. Piesele „1 aprilie” și „Bubico” au fost interpretate de: Ionuț Chiriac (actor), Mihai Iliescu (chitarist), Stefanie Schuster (actriță), Nikolaus Szentmiklosi (actor), Myriam Rossbach (păpușar), în regia doamnei Estera Stenzel.

Liga Studenţilor Români din Străinătate adresează mulțumiri speciale Domnului Ambasador Lazăr Comănescu, Doamnei Gabriela Buțu, precum și întregii echipe a Ambasadei României la Berlin, lui Ionuț Chiriac și doamnei Estera Stenzel, dar și tuturor voluntarilor LSRS care au contribuit la organizarea acestui eveniment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu