24 aprilie 2012

Tinerii romani si studiile in strainatate. Intrebari si Raspunsuri despre Sondaj


Q1: LSRS deruleaza lunile aprilie si mai cel mai mare sondaj destinat studentilor si absolventilor romani cu experienta de studii de minim un semestru in strainatate, fie ca se afla in acest moment in tara sau peste hotare. Corect?

A1: Corect, cu singura precizare ca este cel de-al doilea sondaj de acest fel pe care Liga noastra il implementeaza. Primul sondaj LSRS “Studentii romani si intoarcerea acasa” a fost derulat in 2010 si a avut acelasi grup-tinta.

Q2: Trebuie sa fii membru LSRS pentru “a-ti spune povestea” prin acest sondaj. Adevarat?

A2: Nu neaparat. Sondajul nu tine cont de apartenenta la comunitatea academica numita LSRS, ci de profilul respondentului vizat: student sau absolvent roman cu studii de minim un semestru in strainatate. Din contra, ii incurajam pe toti cei care se regasesc in scurta descriere de mai sus sa completeze acest chestionar. Povestea lor individuala conteaza pentru ca ele construiesc povestea cea mare.

Q3. De ce-as investi eu, student sau absolvent roman cu experienta de studii in strainatate, cateva minute din timpul meu in acest sondaj? Am nevoie de trei motive pentru a ma convinge.

A3: Corect spus: “a investi”. Pentru ca prin acest sondaj poti in sfarsit sa contezi – pentru angajatori, pentru universitati, pentru publicul larg, pentru grupul social din care faci parte etc. Pentru ca ai ce povesti – sunt motivatii, experiente, perspective cu care suntem sigur ca te poti mandri. Pentru ca poti sa schimbi ceva: de la strategii de recrutare ale companiilor interesate de tine si politici din domeniul educatiei pana la destine individuale – tineri ca tine care se gandesc sa-ti urmeze exemplul. Tot ce-i mai sus in cateva minute.

Q4: Dar de la teorie la practica e cale lunga. Si-atunci intreb: cum veti face ca “povestea” mea sa conteze, cum veti face ca eu sa determin schimbarea de care vorbeati?

A4: 99% din raspunsul la intrebare se afla in cele 5 minute dedicate chestionarului. Primul pas este completarea lui. Pasul doi ne apartine: agregam toate datele obtinute si le transformam in cifre/culori care contureaza portretul-robot al tanarului roman care studiaza sau care a studiat in strainatate minim un semestru. Pasul 3 este publicarea datelor si transmiterea lor catre acei actori/ agenti care sunt interesati de rezultate: universitati, angajatori, institutii publice care se adreseaza diasporei, presa. Restul vine de la sine.

Q5: De ce sunteti atat de siguri ca restul va veni de la sine?

A5: Este in beneficiul fiecaruia dintre actorii amintiti sa tina cont de rezultatele sondajului daca isi doresc o schimbare in bine: universitatile mai atente la nevoile studentilor sunt universitati mai performante, angajatorii mai sensibili la asteptarile potentialilor angajati sunt angajatori mai cautati, iar institutiile publice mai apropiate de romanii din strainatate sunt cele care valorifica mai bine potentialul diasporei.

Q6: Lunile aprilie şi mai sunt dedicate Sondajului LSRS, din cate inteleg.

A6: Exact. Nici mai mult, nici mai putin. Depunem toate eforturile pentru ca in aceste doua luni sa avem cat mai multe chestionare completate pentru a contura o imagine cat mai fidela a tanarului roman cu experienta de studii in strainatate.

Asadar, nu sta deoparte. Spune-ti povestea: motivatii, experiente, perspective.
Meritul tau, sprijinul nostru, viitorul Romaniei.


Pentru alte intrebari, scrie-ne!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu