19 aprilie 2013

Mentorat: Marian Daogaru


Unul dintre programele desfășurate de LSRS este cel de Mentorat, program prin intermediul căruia încercăm să stabilim legătura între tinerii care își doresc să plece la studii în străinătate și persoane care au studiat sau studiază încă în țară sau la universitatea respectivă. Se dorește facilitarea accesului la informații detaliate, informalecare adesea nu se regăsesc în broșurile de prezentare ale universităților.
În cele ce urmează, vă invităm să citiți un interviu cu unul dintre tinerii care și-au găsit un mentor în cadrul acestui program. Marian Daogaru a fost acceptat la University of Southampton, University of Surrey, Queen Mary University of London.

Descrie-ne, în câteva cuvinte, ce te-a determinat să te înscrii în acest program și cum ai aflat despre el.
După ce m-am decis că vreau să aplic la o universitate din Marea Britanie, am început să caut lucruri legate de această posibilitate și, într-o zi, din întâmplare, un prieten de pe Facebook a dat like unui post al LSRS și așa am aflat că există acest ONG. Apoi, după ce am citit mai multe, am aflat mai multe detalii despre program. A aplica la o universitate din altă țară este un proces cu totul diferit de ce se întâmplă în România. Acesc lucru m-a determinat să caut ajutor, unul cât mai aproape de sursă, unul care să fie dat de oameni cu experiență practică, iar programul de mentorat oferăa acest lucru prin oamenii implicați, care nu doar că au putut aplica, dar care au și ajuns unde au vrut și fac ceea ce le place.

Care au fost așteptările tale atunci când ai hotărât să aplici pentru programul de Mentorat?
Nu pot spune că am avut așteptări foarte mari, deoarece nu am știut exact ce urmează. Singurele mele așteptări au fost legate de mentorul meu, știind că o să fie o persoană care să aibă ceva experiență similară și care să mă poată ajuta, pe cât posibil, cu răspunsuri la întrebările mele. 

Povestește-ne câte ceva despre parcursul procesului de aplicare. Care au fost dificultățile întâmpinate?
Pentru aplicația în Marea Britanie, ai nevoie de un personal statement, în care trebuie să vorbești despre tine, ce ai facut, cum ești ca persoană și ce te motivează să studiezi subiectul ales, precum și o scrisoare de recomandare de la un profesor/consilier școlar, în care să îți fie descrise calitățile academice, dar și cele sociale, dintr-o perspectivă cu experiență. Cred că din tot procesul de aplicație, scrisoarea de recomandare a fost cea mai grea, din cauza  lipsei unui consilier profesionist, dar și a faptului că persoana aleasă de mine (dirigintele) nu cunoștea engleza, iar singurii profesori care vorbeau limba engleză nu mă cunoșteau atât de bine încat să facă o recomandare bună. Eseul personal este un proces anevoios: după ce am terminat prima variantă finală, a trebuit să găsesc persoane cu mai multă experiență în ceea ce priveşte eseurile personale. Desigur că mentorul a fost acolo, la fiecare pas, dar cred că este nevoie de mai multe păreri pentru a reuși ceva de calitate. Și aici mai apare o problemă: dacă nu cunoști persoane care au aplicat sau care au ajuns unde vrei tu, nu prea poți să îți faci o părere despre îmbunatățirile pe care ar trebui să le aduci. Prietenii sunt întotdeauna bineveniți!

După experiența acumulată în timpul acestui proces, care crezi că sunt cele mai importante aspecte de care ar trebui să țină seama cei care vor să studieze în străinătate?
Cineva se va uita peste aplicația ta, altcineva va hotărî dacă ar trebui să primești oferta sau nu, așa că ai nevoie de oameni care să te ajute să treci barierele pe care le întâlnești pe parcurs. Și aici mentorul este cea mai bună alegere: pentru că este persoana care sigur va fi acolo pentru tine și face tot ce îi stă în putință să îți dea cel mai bun sfat posibil și să te ajute să reușești. Marea majoritate a persoanelor care aplică în străinătate sunt bine pregatiți din punct de vedere academic, sunt persoane mature, dar trebuie totuși să realizeze că, pe lângă faptul că este un nou sistem de predare/învățare, va începe o viață nouă în care sunt foarte puține șanse să cunoști pe cineva care sa te ajute, astfel că iei totul de la început. 

Cum te-a schimbat participarea la acest program?
Participarea la Programul de Mentorat al LSRS m-a ajutat foarte mult să îmi dau seama că vreau cu adevărat să studiez în străinătate. Mi-a deschis orizonturile pentru a cunoaște oameni diferiți, care studiază deja acolo unde eu doar visam să ajung, cu foarte multă experiență. De asemenea, având parte de un mentor și intrând în contact și cu alți membri, cu toții persoane extraordinare, procesul de aplicație a devenit semnificativ mai ușor, având parte de informații direct de la sursă, de anumite sfaturi în domeniu.Totodată, am realizat că și eu îmi doresc să ajut, la rândul meu, alte persoane care vor fi în situația mea, să le ușurez pașii, începutul fiind cel mai greu. Și eu pot să îi ajut acum să treacă mai ușor de la viața de elev român, la cea de mândru student român în străinătate! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu