25 iunie 2013

Prima Strategie Nationala pentru Tineret (2014-2020) –Viziunea tinerilor si democratia participativa



Consiliul Tineretului din Romania (CTR) lansează un nou proiect de consultare directa a tinerilor din România!
Initiem acest proces de consultare directa a tinerilor ca urmare a lansarii in dezbatere publica a Strategiei Naționale de Tineret 2014-2020, redactată de către Ministerul Tineretului și Sportului si lansata pe 2 mai, Ziua Nationala a Tineretului. Strategie ce urmeaza a fi lansata in forma sa finala in data de 12 August 2012, Ziua Internationala a Tineretului.
CTR in calitate de platforma nationala care incepand cu 2008 organizeaza consultari periodice cu tinerii, la toate nivelurile este si de aceasta data singura organizatie care sprijina un proces extins de consultare directa a tinerilor cu privire la nevoile si solutiile pe care acestia le pot oferi in vederea dezvoltarii Strategiei Nationale pentru Tineret 2014-2020, document programatic ce se va afla in stransa legatura cu alocarea fodurilor europene pentru aceeasi perioada.

Strategia Nationala pentru Tineret 2014-2020 este prima Strategie integrata a Romaniei cu privire la tineri, singurul demers similar a fost initiat in 2001 si a fost materializat prin crearea Planului National de Actiune pentru Tineret in Romania, document ce nu a fost niciodata implementat datorita neasumarii bugetare a Guvernului Romaniei din perioada respectiva.

Considerand contextul national si european din care rezulta ca tinerii sunt unul din segmentele de varsta cele mai afectate de recesiunea economica, unde rata somajului in randul tinerilor a ajuns la cote de aproape 25%, consideram ca implicarea tinerilor in identificarea directa a solutiilor si integrarea acestora in documentele programatice ale Romaniei este un prim pas spre normalitate, precum si un pas absolut obligatoriu intr-un stat membru al Uniunii Europene si intr-o democratie bazata pe drepturi.
In continuare CTR sustine realizarea unui proces amplu de consultare cu privire la aceasta Strategie Nationala, atat a tinerilor cat si a tuturor actorilor direct interesati de realizarea si implementarea acestui document programatic.
CTR considera ca o asemenea Strategie trebuie insotita de un Plan de Actiune ce trebuie sa cuprinsa actiuni specifice, insotite de alocari bugetare clare, precum si de asigurarea unor mecansime de implementare ce vor asigura un rol bine definit tuturor institutiilor publice cu responsabilitati in domeniul tineretului dar si membrilor societatii civile active in cadrul acestui sector.
Pentru alte detalii vă rugăm să ne contactați la:

Veronica Ștefan – Președinte
Consiliul Tineretului din România
Tel: 021 310 09 80

Delia Gologan – membru al Biroului Permanent
Consiliul Tineretului din România
Telefon: 021 310 09 80 / 0756102245.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu