28 septembrie 2013

De prin lume adunate…

Filialele LSRS din întreaga lume s-au alăturat protestelor pașnice «Uniți, Salvăm Roșia Montană !» Astfel, în semn de solidaritate cu românii care au început protestele la începutul lunii  septembrie în peste 50 de orașe din țară, membri LSRS din întreaga lume, alături de alte asociații studențești, ecologiste și culturale din diaspora au adoptat o poziție fermă împotriva proiectului de exploatare a minereurilor de la Roșia Montană.

LSRS SUA a protestat alături de românii din Washington DC, printre care și artistul Ștefan Hrușcă, în fața Ambasadei României din DC în trei duminici la rând, pe 1, 8 și 22 septembrie.
LSRS Canada a inițiat manifestul împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană în data de 8 septembrie în fața Consulatului României de la Toronto, eveniment la care au participat câteva zeci de români din diaspora canadiană francofonă.


« Salvăm Roșia Montană ! » a răsunat și de această parte a Atlanticului, comunitatea de studenți români din Hexagon a organizat proteste la Paris și Strasbourg. LSRS Franța s-a alăturat manifestațiilor din Paris, alături de mediul asociativ românesc și francez pe 5 septembrie, la sediul UNESCO, pe 8 septembrie, în fața Ambasadei României de la Paris și pe 15 septembrie la Trocadéro, în fața Turnului Eiffel. Studenții români din Strasbourg au protestat pe 8 septembrie în fața Consiliului Europei.


1 septembrie a fost data la care filialele LSRS Luxemburg, în fața Ambasadei României din Luxemburg și LSRS Danemarca, la Aarhus, au organizat proteste pașnice în semn de solidaritate față de filiala noastră din București, care a ieșit în stradă în mai multe zile.
Colegii noștri din LSRS Marea Britanie și LSRS Olanda s-au alăturat mișcărilor de stradă din Londra, respectiv Amsterdam, care au antrenat sute de oameni, români și străini pe data de 8 septembrie.

LSRS Norvegia și LSRS Italia au organizat proteste pașnice pe 15 septembrie. La Oslo, câteva zeci de români s-au strâns în fața Centrului Nobel pentru Pace, iar la Torino, pe lângă mesajele de susținere, s-a proiectat și filmul Noul Eldorado, eveniment care a strâns de asemenea zeci de români, printre care și trei moți din Câmpeni și un reprezentant al primăriei orașului Torino.

Pentru mai multe ilustrații de la aceste evenimente, accesați Fan Page LSRS
Manifestațiile pentru salvarea patrimoniului ecologic și cultural de la Roșia Montană vor continua în diasporă, filialele LSRS fiind martore la istorica „toamnă românească”, un exercițiu civic unic în România ultimelor decenii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu