29 septembrie 2013

Primul zbor ARCA din Programul ExoMars s-a încheiat cu succes (FOTO și VIDEO)

ARCA a efectuat cu succes primul zbor de validare în cadrul Programului ExoMars Hight Altitude Drop Test (HADT), derulat împreună cu Agenţia Spaţială Europeană.


Lansarea a avut loc de pe ţărmul Mării Negre şi a avut ca obiect 3 containere presurizate conţinând instrumentarul de electronică şi comunicaţii, care va fi necesar pentru testarea parașutei cosmonavei ExoMars pentru viitoarele zboruri care vor fi realizate de ARCA. Obiectivele au fost testarea la zbor a elementelor de avionică şi comunicaţii, demonstrarea capacităţii de etanşare a containerelor, după aterizarea pe mare, precum şi a capacităţii de a identifica şi recupera containerele presurizate de pe suprafaţa mării.
Containerele presurizate, ridicate de către un cluster de baloane, au fost lansate pe data de 16 septembrie, la ora 7:15 AM și urcarea a durat 90 de minute până la altitudinea de 24,4 km. La această altitudine containerele au fost desprinse sub o parașută dedicată de recuperare și au aterizat pe mare, douăzeci de minute mai târziu. Containerele și parașuta au fost recuperate de catre Marina Militară, la o distanță de 92 km de la punctul de lansare.
"Obiectivele acestei misiuni au fost atinse cu succes și avem mare încredere ca următoarele două zboruri in Programul ExoMars HADT vor avea aceeași finalitate. Cooperarea dintre ARCA și Agenția Spațială Europeană, Marina Militară Română, Forțele Aeriene și Agenția Română pentru Administrarea Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a fost excelentă. ", a declarat Dumitru Popescu, Președintele ARCA.
Următoarele misiuni ARCA în cadrul acestui program constau în testarea paraşutelor care vor permite aterizarea în siguranţă pe suprafaţa Planetei Marte a navei spaţiale ExoMars, în 2016. În acest scop, vor fi lansate două vehicule de test (Drop Test Vehicle sau DTV), cântărind peste jumătate de tonă fiecare. La altitudinea de aproximativ 30 km, acestea se vor desprinde de baloanele purtătoare şi vor cădea, până vor atinge o viteză de 0.87 Mach. La această viteză transonică, DTV-ul va declanşa paraşutele, pentru a le testa în zbor, în condiţiile atmosferice simulate ale Planetei Marte.  Datele de zbor  vor fi transmise de la DTV la Centrul de Control şi Comandă a Zborului aparţinând ARCA.

Despre ExoMars 

Programul ExoMars al Agenţiei Spaţiale Europene, vizează explorarea planetei Marte.
Misiunea ExoMars va fi lansată în ianuarie 2016 cu o rachetă rusească Proton. Nava va fi formată dintr-o navă  Orbiter şi un Lander (Modulul Demonstrator de intrare, coborâre şi aterizare - EDM). Călătoria spre Marte va dura în jur de 9 luni.
Cu trei zile înainte de a ajunge pe Marte, EDM se va decupla de Orbiter şi va intra în atmosfera lui Marte. Acesta va frâna, folosind o paraşută şi va ateriza uşor pe solul marţian, folosind motoare rachetă. EDM va oferi Europei, tehnologia de aterizare pe suprafaţa Planetei Marte.
Secţiunea Orbiter a navei spaţiale ExoMars se va plasa pe orbită eliptică în jurul lui Marte si apoi va traversa atmosfera înaltă, pentru ca în final să se stabilească pe o orbită circulară de cca. 400 km, de unde va realiza misiunea ştiinţifică. 
ExoMars.

Despre ARCA

ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic.
Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieşte si lansează cele mai eficiente vehicule spaţiale din punct de vedere al costului. Folosim tehnologiile deja existente, intr-un mod inovativ, ceea ce permite accesul in spaţiul cosmic, pe scară largă, reducând la minim constrângerile financiare.
In 10 ani de activitate, noi am obţinut o experienţă unică în lume, utilizând cele mai mici bugete raportate la realizările proprii din domeniul aerospaţial. Pe lângă aceasta, avem capacitatea de a mobiliza sute de oameni, din diverse instituţii, civile si militare si a le coordona pentru atingerea obiectivelor propuse de ARCA.
Pentru a facilita accesul in spaţiul cosmic, am a creat o familie de rachete orbitale si un avion suborbital, având la baza tehnologii ieftine, sigure si accesibile.
Elementul central in atingerea obiectivelor este seria de motoare Executor, primul dintre ele având un raport tracţiune-greutate de 110, fiind al treilea motor din lume din acest punct de vedere. În acelaşi timp este cel mai ieftin motor dezvoltat vreodată pentru prima treapta a unui lansator orbital.
Un alt element care conduce la costul redus al rachetelor dezvoltate de ARCA sunt rezervoarele de combustibil realizate din materiale compozite, a căror masă, nealimentate, atinge doar 1,2% din masa de lansare. Şi in acest caz, performanţa vine la un preţ scăzut. 
Pe lângă costul scăzut al tehnologiilor dezvoltate, ARCA realizează şi lansările vehiculelor proprii, ceea ce conduce, din nou, la economii importante.

Realizări
- Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, reutilizabil, din materiale compozite, care a fost lansată în 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia. 
- Sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.
- Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, la altitudinea de 40 km.

Proiecte în lucru
- dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestră joasă; 
- dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior; 
- câştigarea competiţiei de astronautică robotică de 30 milioane $, Google Lunar X Prize;
- dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.
- participarea în programul ExoMars al Agenției Spațiale Europene

Vizualizați VIDEO AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu