12 decembrie 2010

1 decembrie in filialele LSRS

De 1 decembrie, filialele LSRS au demonstrat ca patriotismul nu are granite si au sarbatorit ziua nationala a Romaniei, fiind uniti departe de Romania de dorul de casa si de dorinta de a fi impreuna in ciuda distantelor geografice.

Astfel, pe bătrânul continent
LSRS Danemarca a dat tonul manifestărilor de ziua naţională pe data de 27 noiembrie. Continuând tradiţia începută anul trecut “1 Decembrie Ediţia a II-a” a curpins un program artistic, o expoziţie foto dar şi degustarea de preparate tradiţionale româneşti. Programul artistic a conţinut un spectacol de balet interpretat de Andreea Cărămidă, iar bucatele tradiţionale au fost preparate cu mult drag şi dor de casă de echipa de bucătari LSRS. Noutatea ediţiei de anul acesta a constat în expoziţia de fotografie “Focus Aarhus.2010”, expoziţie concurs. Poze din concurs şi nu numai se pot vizualiza aici: http://www.facebook.com/album.php?aid=249172&id=296957268856&ref=mf
Alături de Ambasada României, LSRS Belgia nu a lăsat nemarcat momentul zilei naţionale.

LSRS Norvegia a organizat pe 2 decembrie, la Oslo, conferinţa "Bjørnstjerne Bjørnson and the Romanians". Istoricul norvegian, Prof. Jardar Seim, a susţinut o prelegere axată pe legătura dintre marele scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, şi românii. La eveniment au participat şi Ambasadorul României la Oslo, Cristian Istrate, reprezentanţi ai Ambasadei României din Oslo, români din diaspora, studenţi români din Norvegia, dar şi studenţi norvegieni şi internaţionali. Conferinţa a fost urmată de o seară socială, ”Romanian Culture Night”.

LSRS Olanda Pe 4 decembrie, LSRS Olanda, împreună cu GRSPSociety Amsterdam şi Romanian Student Association of Erasmus University, a organizat Ziua Studentului Român în Olanda, care a avut loc la Sediul Ambasadei României la Haga, fiind găzduită de Excelenţa sa, domnul Ambasador Călin Fabian.

De 1 Decembrie, studenţi români din Germania se vor reuni la Würzburg pentru a sărbători împreună Ziua Naţională cu mâncare tradiţională şi voie bună la evenimentul organizat de Filiala LSRS Germania.

LSRS Franţa a sărbătorit pe data de 3 decembrie atât ziua naţională a României cât şi împlinirea a 130 de ani de relaţii diplomatice româno-franceze şi aniversarea a 165 de ani de la înfiinţarea Societăţii Studenţilor Români de la Paris. Societatea l-a avut drept președinte onorific pe poetul francez Lamartine, iar printre membrii fondatori se numărau Ion Ghica (președinte al asociației), C. A. Rosetti (secretar), frații Ion si Dumitru Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Nicolae Bălcescu. După absolvirea studiilor lor peste hotare, aceste personalități au revenit acasă și au pus bazele Statului Român modern. Acest exemplu istoric a stat și la baza înființării Ligi Studenților Români din Străinătate (LSRS) Printre personalităţile prezente la eveniment s-au numărat Prof. univ. Dr. George CIPAIANU de la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Prof. univ. Dr. Dumitru PREDA – istoric şi diplomat, Prof. Dr. Sergiu IOSIPESCU, cercetător ştiinţific principal la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară Bucureşti sau Dr. Matei CAZACU, Chargé de cours, Université Paris IV-Sorbonne Nouvelle şi INALCO-Pari.

Sau peste ocean
LSRS S.U.A. a sărbătorit 1 Decembrie alături de Clubul Românesc de la Columbia University, Asociaţia Studenţilor Români de la New York University şi de alţi reprezenanţi ai comunităţii româneşti din New York.
Nici LSRS Canada nu se lasă mai prejos, sărbătorind la Ambasada României din Canada ziua naţională a României la mii de kilometri depărtare de casă.

În friguroasa Rusie
LSRS Rusia a organizat evenimentul „La mulţi ani România!”. La 92 de ani de la Marea Unire, studenţii români din Rusia i-au învăţat pe colegii lor geografia României, au prezentat semnificaţia istorică a zilei şi momente artistice din Marin Sorescu şi au vizionat împreună un film artistic românesc.

Şi în fierbintele orient
Nici în Turcia ziua naţională a României nu a trecut neobservată! LSRS Turcia a sărbătorit împreună cu studenţii români de peste hotare la Ambasada României din Istambul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu