31 ianuarie 2012

Gala Studenţilor Români din Străinătate - Ediţia a III-a

Anul acesta am sărbătorit aniversarea LSRS la Gala Studenţilor Români din Străinătate, alături de mulţi dintre voi! Ne-am bucurat să vă revedem şi să premiem colegi de generaţie cu rezultate de excepţie în anul academic 2010-2011.

Pentru cei care nu aţi participat la eveniment, vă prezentăm pe scurt cum s-a desfăşurat Gala din acest an. În seara zilei de 6 ianuarie 2012, la Palatul Parlamentului, peste 600 de tineri studenţi şi absolvenţi români de peste hotare, dar şi personalităţi marcante ale societăţii româneşti de astăzi s-au întâlnit la a treia ediţie a Galei Studenţilor Români din Străinătate.

Gala a debutat cu un moment artistic oferit de Tudor Andrei, absolvent al Academiei Regale de la Londra și de Dragoș Dimitriu, student al Academiei de Muzică din Viena, care au interpretat Balada pentru vioară și orchestră OP. 29 de Ciprian Porumbescu.

A urmat mesajul din partea Ligii, Sebastian Burduja, Preşedintele LSRS, menţionând: „Acest eveniment este dedicat tuturor tinerilor români care se disting prin rezultate academice și profesionale atât în țară, cât și peste hotare. Cinstim nu doar un grup restrâns de valori individuale, ci un model de excelență al generației tinere și mai ales o sursă de speranță și optimism pentru România de mâine. În viziunea noastră, Gala rămâne în primul rând o invitație la dialog despre potențialul uman al țării noastre și despre rolul generației tinere în dezvoltarea României pe termen lung.”


Cu această ocazie, Sebastian a anunţat lansarea “Programul România Jună 2030. România în 3Decenii” Volumul sintetizează concluziile dezbaterilor din cadrul Forumului România Jună, ce a avut loc în perioada 12-14 august 2011, la Bucureşti.
Publicația redă o viziune de dezvoltare pentru România în orizontul de timp 2030, conturată de cei peste 300 de participanți la Forum şi se dorește a fi o platformă deschisă de idei, care pot fi asumate de factorii de decizie din România.

„Ancorată în actualitate, dar proiectată pentru următoarele decenii, lucrarea sintetizează contribuțiile participanților la Forumul România Jună, rezultatul fiind o viziune proprie a unui grup de tineri valoroși. Astfel, ne-am propus să inițiem un dialog despre rolul tinerei generații în procesul de dezvoltare a României.


Dezbaterile frecvent contradictorii în cadrul Forumului și despre Forum demonstrează că acest obiectiv a fost atins. Desigur, asumarea la nivelul întregii societăți românești a unor aspirații comune pentru România anilor 2030 necesită timp, resurse materiale și umane și, mai ales, voința de a duce lucrurile la bun sfârșit. Acest proces complex trebuia pornit cândva, de undeva, de cineva, iar România Jună a făcut exact acest pas înainte.”(Sebastian Burduja, Preşedintele LSRS)
Vă invităm să citiţi volumul şi aşteptăm impresiile voastre pe adresa: [email protected]!

Dan Nechita, Secretar General al LSRS, a vorbit despre Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (CAESAR) – o iniţiativă anunţată la Gala LSRS din 2011 şi lansată la finalul Forumului România Jună: „CAESAR este, pe de o parte, reţea de expertiză—ce reuneşte atât experţi în devenire, cât şi experţi consacraţi români—şi, pe de altă parte, think tank şi centru de informare la standarde înalte. CAESAR are ca scop facilitarea contribuţiei altruiste a tuturor acestor valori româneşti la dezvoltarea ţării noastre. Aceşti experţi, reuniţi pentru prima dată sub aceeaşi umbrelă, sunt o resursă strategică pentru România. Este important să conştientizăm faptul că valoarea pe care o produc peste graniţe este valoare românească. CAESAR oferă un cadru în care această valoare este recunoscută, şi mai important, redirecţionată către România.”

Cosmina Dorobanţu, doctorand la Oxford şi participant la Forum, a prezentat semnificaţia lucrării lansate: „Ştim că volumul publicat de noi este doar un pas mic. Dar este important ca o încercare a noastră, a generaţiei tinere, de a porni un dialog despre priorităţile ţării, obstacolele cu care se confruntă şi măsurile care ar trebui adoptate”.


Evenimentul a continuat cu discursurile invitaţilor de onoare.

Domnul Vasile Blaga, Preşedintele Senatului României, a adresat un mesaj încurajator: „Dumneavoastră, Liga Studenţilor Români din Străinătate, aţi reuşit un lucru extraordinar pe care politicienii nu reuşesc să-l facă. Aţi reuşit să valorizaţi o calitate pe care, din păcate, o găsim tot mai greu în România în ultimii ani: este vorba de solidaritate şi vă felicit”.

Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, a susţinut o amplă alocuţiune despre priorităţile naţionale pentru anul 2012 şi a adresat o invitaţie specială tinerilor de a lucra în funcţia de consilier de stat, „fără concurs, doar în baza diplomei de absolvent de facultate în străinătate”. Domnul Preşedinte le-a urat studenţilor români mult succes în anul 2012, care să se materializeze în atingerea obiectivelor lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu