3 iunie 2013

Studiul Externalizarea in industria bancara: factori determinanti si riscuri

Ensight Management Consulting, membru afiliat al retelei de consultanta Eurogroup Consulting, a facut parte din echipa care a realizat studiul european Externalizarea in industria bancara. Scopul principal al acestui studiu este identificarea  celor mai bune metode de externalizare pentru sistemul bancar in contextul presiunii crescute privind reducerea costurilor.
In ultimii ani, bancile se confrunta cu o presiune din ce in ce mai crescuta de a-si reduce costurile si a-si conserva marjele de profit. Presiunile sunt datorate, in parte, numarului mare de masuri legislative adoptate in contextul unei crizei economice severe. Drept urmare, cele mai multe banci au inceput sa-si reduca expunerea prin vanzarea activelor si a activitatilor auxiliare activitatii bancare sau prin diminuarea acestora pentru a reduce costurile prin orice metoda. In acest context, externalizarea bazata fie pe solutii interne, fie pe solutii externe, a fost perceputa ca o masura total justificata de a atinge aceste obiective din moment ce permite grupurilor bancare reducerea costurilor si concentrarea pe activitatile de baza, lasand sarcinile auxiliare in gestiunea specialistilor in domeniu.         

Studiul Externalizarea in industria bancara arata cele mai importante motive pentru a utiliza externalizarea de activitati in cadrul sectorului bancar, subliniind ca, mai mult decat a reduce costuri si a se concentra pe activitatile de baza, externalizarea ofera acces la tehnologii noi si permite o gestionare mai buna a acestora, poate fi un raspuns bun la nevoia de a degreva resursele de activitati auxiliare, reprezentand de asemenea o solutie pentru a reduce timpul investit in implementarea schimbarilor tehnologice. 

Comparativ cu externalizarea, best sourcing cuprinde mai degraba o viziune completa a impactului inregistrat asupra unei entitatii, reprezentand mai mult decat un element legat de contul de profit si pierdere sau un element de centralizare a proceselor. Aspecte precum resursele umane, mediul, piata, sau reglementarile trebuie luate in calcul atunci cand se evalueaza riscurile si contextul externalizarii.

Studiul ilustreaza, de asemenea, cum sfera activitatilor bancare de baza a fost restransa, determinand bancile sa se concentreze pe zone in care pot sa ofere valoare adaugata prin relatia directa cu clientul. De fapt, cu cat interactiunea banca - client este mai stransa, cu atat activitatea respectiva este considerata mai critica, esentiala. In acest mod, functii suport precum IT, RU, Financiar si Administrarea Cladirilor sunt zonele cele mai predispuse la externalizare, insa nu sunt singurele. 

Pe langa beneficiile externalizarii si zonele in care se aplica, un aspect foarte important este reprezentat de riscurile acestui proces. Daca pierderea controlului este principalul risc mentionat de respondentii tuturor studiilor relevante privind externalizarea, riscurile operationale precum problemele de comunicare intre clienti si furnizori, sau problemele de standardizare demonstreaza de ce externalizarea poate fi un proces dificil. Alte motive pot fi: pierderea expertizei si a flexibilitatii din cadrul organizatiei, dificultatea de a mentine costurile sub control, riscurile de neconformitate, aspectele sociale precum rezistenta la schimbare, riscurile tehnice sau de confidentialitate.

Avand in vedere aceste dimensiuni, pentru o implementare reusita, fiecare banca trebuie sa actioneze conform experientei sale in externalizarea de activitati (experienta este determinata de anii de experienta, tipul activitatilor externalizate si modelul de management). Viziunea progresiva asupra externalizarii poate fi vazuta in tabelul de mai jos, descrierea detaliata fiind disponibila la cerere in versiunea completa a studiului:


Cu toate acestea, pe langa procedura standard a viziunii progresive, beneficiul real poate fi obtinut prin imbunatatirea continua a tiparelor existente, luand in calcul aspectele care tin de: tehnologie, marime, cultura si maturitate, noi furnizori sau noi posibilitati de offshore. Aceasta analiza poate duce la o regandire a unor elemente precum: numarul de furnizori, modelul de lucru sau chiar la luarea in calcul a posibilitatii unui consortiu (de exemplu, fuziune). Doar o revizuire constanta a politicii de externalizare poate conduce la best sourcing.    
In acelasi timp, studiul include exemple de externalizare din diferite medii si contexte, de la certificari software, la reorganizari si fuziuni. Folosind anumite tipuri de analize, planuri de migrare, unelte pentru transferul si diseminarea de cunostinte, strategiile de best sourcing vor imbunatati semnificativ rezultatele in ceea ce priveste reducerea costurilor, nivelul de control si eficienta, si vor conduce la gestiunea mai buna a proceselor. 
Despre Ensight Management Consulting:
Ensight Management Consulting este liderul local pe piata romaneasca de consultanta in management, raportat la cifra de afaceri si numarul echipei de consultanti. Ensight are o echipa de management multinationala cu o vasta experienta, implicata in proiecte ample de transformare in numeroase industrii, atat la nivel strategic si tactic, cat si operational.
www.ensight.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu