18 septembrie 2013

ARCA a participat la comemorarea a 20 ani de la zborul DC-X

ARCA a fost invitata de echipa NASA DC-X la comemorarea a 20 ani de la primul zbor al rachetei Delta Clipper Experimental (DC-X). Cu aceasta ocazie, ARCA a prezentat programele pe care le are in desfasurare, Haas 2C, 2B, IAR-111 si ExoMars. Mai multe imagini de la eveniment aici: https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/NASADCX#

DC-X – Delta Clipper or Delta Clipper Experimental – a fost un prototip fără echipaj uman la bord, al unui vehicul-rachetă cu o singură treaptă capabil de a ajunge pe orbita planetei, dezvoltat în comun de catre McDonell Douglas şi SDIO al DoD între anii 1991 şi 1993, după care a fost trimis la NASA unde a suferit modernizări şi modificări pentru îmbunătăţirea performanţelor, astfel rezultând DC-XA
ARCA este o organizatie non-profit al carei obiectiv este explorarea si colonizarea spatiului cosmic si care desfasoara Programul Spatial al Romaniei (2012-2025). Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieste si lanseaza cele mai eficiente vehicule spatiale din punct de vedere al costului. Foloseste tehnologiile deja existente, intr-un mod inovativ, ceea ce permite accesul in spatiul cosmic, pe scara larga, reducand la minim constrangerile financiare.

Realizari
- Racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor din lume, reutilizabil, din materiale compozite, care a fost lansata in 2004, de la Baza Fortelor Aeriene de la Capu Midia.
- Sistemul aerospatial Stabilo, care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansata la o altitudine de 14.700 m, in stratosfera si Misiunea 2 lansata in 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Marii Negre, cu sprijinul Fortelor Navale, Fortelor Aeriene si al ROMATSA.
- Racheta suborbitala Helen, demonstrator tehnologic pentru competitia Google Lunar X Prize, lansata la 1 octombrie, 2010, din largul Marii Negre, in cadrul Misiunii 4B, la altitudinea de 40 km. 

Printre obiectivele Programului Spatial al Romaniei se numara:
- dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabila sa transporte 300 kg in orbita terestra joasa;
- testarea parasutelor de franare atmosferica in cadrul programului ExoMars al Agentiei Spatiale Europene
- dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;
- castigarea competitiei de astronautica robotica de 30 milioane $, Google Lunar X Prize;
- dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabila sa plaseze pe orbita sarcini utile de 2,5 tone.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu